Valokuvaaja Salla Seeslahti

QEP Arvonimi

Ensimmäinen QEP arvonimi Pohjois-Karjalaan!

QEP Arvonimi
23.08.24

Mikä ihmeen QEP?

Kuulun Suomen ammattivalokuvaajien järjestöön, joka on osa Euroopan kattojärjestöä Federation Of European Photographers ( FEP ). FEP on luonut kolmiportaisen arvonimi järjestelmän, jossa valokuvaajat voivat hakea tunnustusta Euroopan laajuisesti. Ensimmäinen myönnettävä arvonimi on EP, toinen on QEP ja kolmas MQEP. EP arvonimi hatetaan sähköisesti, mutta nämä kaksi jälkimmäistä arvostellaan printeistä. QEP sarjaan täytyi kasata 12 kuvaa, ja koska kyseessä on sarja, täytyy kuvien tukea toisiaan sekä tuoda uutta informaatiota sarjaan. Itse hain QEP arvonimeä tänä kesänä muotokuvilla ja tuomarointi käytiin Itävallassa kesäkuussa viiden tuomarin voimin. Sarja meni läpi ja näin ollen sain QEP arvonimen, jolla ammattitaito tunnustetaan Euroopan laajuisesti.

Ammatillisesti hommassa onkin haasteita, idean keksiminen ja sen toteuttaminen tasalaatuisesti, itse työstin sarjaa hieman vajaan vuoden ja silti loppumetreillä tuli kiire, koska päätin vaihtaa vielä muutaman kuvan. Koevedoksia en sarjasta printtinä ennättänyt tehdä, mutta luotin tiedostojen tarkaan syyniin ja oman koneen näyttöön, kuvat vastasivatkin mainiosti sitä, mitä näyttö kertoi.

Valokuva kilpailut ja arvonimet ovat itselle lähinnä oman ammattitaidon kehittämistä ja haastamista, yrittäjän näkökulmasta näistä edellämainituista on vain kuluja, mutta koska olen myös luovan alan tekijä, nämä ovat oiva keino toteuttaa itseään visuaalisesti sekä haastaa sitä teknistä osaamista parempaan suuntaan.

Olen pienesti innostunut myös kisaamisesta, siinä houkuttelevat eniten finaali tapahtumat, joissa pääsee tapaamaan muita valokuvaajia ja tuoksuttelemaan alan tuulia. Tottakait olen kilpailuhenkinen myös ja mahdolliset finaalipaikat ja menestymiset lämmittävät mieltä, mutta koitan suhtautua kilpailuihin enemmän harratuksena kuin todenteolla vääntämisenä. Omat kilpailukuvat ovat monesti myös asiakastöitä, mikä on minusta hienoa, että näillä samoilla töillä voi mitellä alan kärkien kanssa.