Valokuvaaja Salla Seeslahti

Kuvasuurennokset

Kuvasuurennokset
15.02.24

Mistä valokuvien restauroinnin hinta koostuu?

Vanhojen valokuvien restauroinnin hinta saattaa yllättää monet vanhojen valokuvien ystävät.

Avataanpa tässä hieman vanhan valokuvan parantelua ja suurentamista.

Vanha valokuva kuvataan uudelleen, sitä saatetaan joutua hieman oikomaan ensin ja asettelemaan kuvaustaustalle ennen kuvaamista, jotta paras mahdollinen laatu saadaan taattua.

Tämän jälkeen kuva siirretään tietokoneelle, jossa sen käsittely alkaa.

Vanhasta kuvasta joudutaan yleensä poistamaan ajan saatossa tullutta keltaisuutta, poistamaan taitoksia tai ryppyjä kuvasta, parantamaan valkotasapainoa, poistamaan lika tahroja yms. Tähän kuvan käsittely työhän vierähtää yllättävän paljon aikaa, joka tehdään toistaiseksi käsityönä kuvankäsittely ohjelmissa. Kuvan käsittelyyn ja muokkaukseen kuvan kunnosta riippuen menee puolesta tunnista tuntiin.

Emme poista kuvasta mitään sinne kuuluvaa emmekä lisää sinne mitään kuulumatonta.

Nyt kun kuva on käsitelty ja saatettu oikeaan painokokoon, se luonnollisesti printataan. Käytössämme on laadukkaat paperit ja musteet sekä ammattikäyttöön tarkoitettu tulostin, tulostamisen jälkeen kuvan annetaan kuivahtaa. Lopuksi kuva viimeistellään käsityönä leikkaamalla se toivottuun kuvakokoon.

Mitä kaikkea kalustoa tämä vaatii?

Ensinnäkin ammattitasoisen kuvauskaluston. Tilat missä työ tehdään, tietokoneen, vähintään 3 eri ohjelmaa, missä kuva käy prosessin aikana, tulostimen, leikkurin sekä taitoa käyttää näitä kaikkia välineitä.

Toivottavasti prosessin purkaminen pienempiin osioihin auttaa nyt hahmottamaan liikesarjan määrän, jota yhden kuvansuurennus kuvan kohdalla tehdään.

Vanhat valokuvat ovat osa historiaamme ja kertovat ajasta, ne ovat ansainneet huolenpitomme.