Valokuvaaja Salla Seeslahti

Viralliset poliisin lupapalvelimelle lähetettävät kuvat ja niiden määräykset

Viralliset poliisin lupapalvelimelle lähetettävät kuvat ja niiden määräykset
29.02.24

Passi,-henkilökortti- ja lupakuvat

Passikuvaa koskee tekniset ja laadulliset vaatimukset, näitä vaatimuksia sovelletaan kaikkiin poliisin myöntämiin kasvokuviin passeissa, henkilökorteissa ja luvissa.

Ohjeet perustuu EU lainsäädäntöön ja kansainvälisiin sopimuksiin.

Kuvasta tarkastellaan;

-kuvan tallennusmuoto

-kuvaustekniset vaatimukset

-mitat ja asemointi

-kuvattavan asento

-valaisu

-ilmeet, silmälasit, päähineet ja ehostus

-tausta

Sähköisen kuvan tallennusmuoto on tarkkaan määritelty poliisin ohjeessa ja yhdenkään pikselin poikkeamaa ei hyväksytä.

Kuva voi olla musta valkea tai värillinen.

Tallennus tarkoittaa kuvan tallennusta poliisin lupapalvelimelle, josta sitä voidaan käyttää kuvaus hetkestä puoli vuotta etten päin kuva tunnuksella poliisin myöntämiin lupiin. Poliisin lupapalvelin ei ole tarkoitettu yleiseen kuvien tallennukseen, eikä niitä pysty sieltä lataamaan uudelleen.

Jos tarvitset kuvan johonkin muuhun tarkoitukseen, viisumi, henkilökortti, ajokortti, muista kertoa se kuvaus hetkellä. Tällöin voimme tulostaa sinulle paperiset kuvat tai laittaa kuvan sähköpostiin.

Valokuvaamot eivät yleisesti säilytä passi kuvia, koska säilytystila maksaa eikä kuva ole enää puolen vuoden jälkeen käyttökelpoinen virallisiin henkilöllisyys papereihin. Myös kuvat täytyisi nimetä tai jotenkin muuten merkitä tunnistamista varten. Myös passikuvia kertyy sen verran vuoden aikaan, että niitä on mahdotonta kenenkään säilyttää.

Kuvaustekniset vaatimukset

Kuva saa olla enintään kuusi kuutta vanha. Toisin sanoen kuva on voimassa kuusi kuukautta kuvaus hetkestä, jona aikana voit hakea poliisin myöntämiä lupia. Säilytä siis kuvaus tunnus, jonka kuvaus hetkellä saat.

Kuvia ei saa käsitellä.

Kuvassa ei saa olla optisia virheitä, jotka vääristävät kasvojen todellisia mittasuhteita ja vaikeuttavat silmämääräistä tai koneellista tunnistamista.

Mitat ja asemointi

Kuvan oton jälkeen kuvaaja asemoi kuvan. Poliisin lupapalvelimella näkyy viivoja, joita kuvaaja käyttää apunaan kuvan oikeaan asemointiin ja tarkasteluun kuvan laadusta.

Mitat ja asemointi on kaiken ikäisille samat, ja koskee myös paperisia kuvia.

Eri maiden osalta asemointi ja mitat ovat erilaiset. Tästä johtuen mainitse minkä maan passia ja/tai viisumia olet hakemassa, niin saamme kuvan asemoitua oikein.

Kuvattavan asento

Kuvattavan asento kuvaajaan nähden tulee olla suora. Pää ei saa olla kallellaan sivulle, taakse tai eteen päin. Katse ja kasvojen tulee olla kohti suoraan kameraan. Tämä koskee kaiken ikäisiä.

Muotokuva tyylisiä kuvia, joissa kuvattava katsoo olkansa yli ei hyväksytä.

Paras neuvo on, istu ryhdikkäästi selkä suorana ja katso suoraan kameraan, pidä huulet yhdessä ja silmät auki.

Lääketiettellisistä syistä joistain kohdista voidaan joustaa.

Valaisu

Tämä on yleensä haastava osuus.

Kuvan valaisu on oltava tasainen koko kasvojen alueelta. Varjoja ei sallita missään kohtaan, punasilmäisyys on hylkäävä eikä yli -tai alivaloittunutta kuvaa hyväksytä.

Ilmeet, silmälasit, päähineet ja ehostus

Sääntö on että kasvojen tulee näkyä kokonaan ja erityisesti silmien on erotuttava.

Ilme tulee olla neutraali ja suun kiinni, hampaat ei saa näkyä.

Silmiä ei saa siristää, mutta myös yli auki olevat silmät ns. pöllön katse ei ole suotavaa.

Myös vauvoilla on oltava silmät auki.

Vauvat kuvaamme studion puolella makuu asennossa. Päätään kannattelevat pienokaiset mahdollisuuksien mukaan passikuva paikalla.


Pienille lapsille on hyvä kertoa etukäteen kuvauksesta ja huolehdittava että lapset ovat virkeitä kun saapuvat kuvaukseen. Vasta herännyt lapsi ei välttämättä ole suotuisalla tuulella kuvan ottoon.

Hiukset ja asusteet eivät saa peittää kasvoja, etenkään silmiä. Myös kulmakarvojen on erotuttava kokonaisuudessaan.

Peruukkia saa käyttää vain lääketietteellisistä syistä ja sen on oltava päivittäisessä käytössä asiakkaalla. Peruukkia koskee samat säännöt kuin oikeita hiuksia.

Huivia tai päähinettä saa käyttää ainoastaan uskonnollisista syistä. Tällöin päähine tai huivi ei saa peittää kuitenkaan kasvoja tai luoda niille varjoja.

Ehostukseen on vaikea antaa yhtä neuvoa. Kovin voimasta meikkiä ei suositella ja valo-sekä helmiäispuuterit aiheuttavat kasvoille heijastuksia, jotka eivät ole hyväksyttäviä.

Silmien tunnistamista vaikeuttaa kovin pitkät ja tuuheat ripsien pidennykset, ne myös luovat varjot silmien alle. Nämä voivat heikentää henkilön tunnistettavuutta ja johtaa kuvan hylkäykseen.

Silmälaseja ei suoraan kielletä, mutta niitä koskee niin monet kriteerit, että on helpompi ottaa lasit pois.

Lasit ei saa heijastaa, silmät ja kulmat eivät saa peittyä, sangat ei saa olla liian paksut ja vaikeuttaa tunnistettavuutta, ne ei saa luoda kasvoille varjoja. Silmälasit on yksi yleisin syy kuvien hylkäykseen, tästä johtuen suosittelemme että otatte ne pois.

Silmälasien linssien ollessa värilliset, lasit on otettava kuvauksen ajaksi pois. Myös sinivalo eston ollessa linsseissä, lasit on otettava pois.

Tausta

Taustan on oltava yksivärinen vaalean harmaa ja tasainen.

Taustassa ei saa olla muita värejä, kupruja, raitoja, viivoja yms.

Taustalla ei saa myöskään näkyä tuolin selkänojaa, lasta pitävän vanhemman kättä, esineitä tai tavaroita.

Tällä kirjoituksella yritän aukaista hieman poliisin lupapalvelun kuvien kriteereitä. Toivottavasti tämä hiukan selventää sinulle, miksi emme voi hyväksyä

esim. kuvattavan hyvää poseerausta tai kauniisti otsalle laitetuista hiuksista pyydämme siirtämään otsatukan sivuun, sen määrittelee passikuva ohje.