Valokuvaaja Salla Seeslahti

Polku kohti unelmia

Perhekuvaus Joensuu
16.01.24

Valokuvaus on alana kiehtova ja kutsuva. Elannon saaminen alalta on matka, joka on täynnä oppimista ja haasteita. Menestyvä valokuvaaja tarvitsee ammattiosaamisen lisäksi myös yrittäjän piirteitä sekä ajatusta Business maailmasta, mikä tietysti meille osittain taiteilija luonteille on haastavaa. Itse heräsin tähän ajatukseen jatkuvan taloudellisen kurimuksen kierteessä. Ammattitaidon kartoittamisen ja uusien ohjelmien ja laitteiden maailmasta siirtyminen yrittäjäpohjaiseen ajattelumalliin on ollut vaikeaa ja huomaan edelleenkin miettiväni ja haaveilevani uusista rungoista ja linsseistä vaikka ajatukset tulisi olla asiakas-ja kassavirtojen luomisessa. Olen joutunut opettelemaan uusia ajattelumalleja tekemistäni kohtaan, sekä nostamaan valokuvaajan taitoni omissa silmissäni uudelle tasolle, jotta hinnoittelu vastaa osaamistani ja kulurakennettani. Elannon saaminen haave ammatista on laittanut ajatusmaailman kuvaamista kohtaan aivan toisenlaiselle mindsetille.


Edelleen matka yrittäjyyden ytimeen on kesken ja huomaan kokoajan miettiväni asioita liian pienesti, ehkä meihin Pohjois-Karjalaisiin on upotettu tietty vaatimattomuus mikä osittain rajoittaa ajattelmasta isosti. Meillä ihmisillä on onneksi monta tapaa menestyä ja päästä eteenpäin, tärkeintä on, että löytää sen oman tavan ja polun kulkea. Moni valokuvaaja luopuu perinteisestä kivijalka myymälästä ja valokuvaamosta, joten trendien vastavirtaan tässä uidaan, mutta jos en itse usko omaan tekemiseeni niin kuka muukaan siihen uskoo?

Itse uskon, että tekoälystä ja kuluttajakameroiden laadusta huolimatta taitavalle valokuvaajalle löytyy kysyntää niin perhekuvauksien kuin hääkuvienkin merkeissä.