Valokuvaaja Salla Seeslahti

Valokuvauskilpailun huumaa, pronssimitali Joensuuhun!

Valokuvauskilpailun huumaa, pronssimitali Joensuuhun!
30.10.23

Valokuvaus on taiteenlaji, joka puhuttelee ja kiehtoo monia, siksi kilpaileminen valokuvauksessa ja varsinkin menestyminen siinä, kuten muussakin taiteessa on monen sattuman summa. Mahdollisuus menestykseen on kovan työn takana ja kilpailu on kova. Suurin syy miksi itse olen lähtenyt kilpailu toimintaan mukaan on hyvin selkeä, kilpailut ovat äärimmäisen tehokas keino peilata omia taitojaan Suomen parhaimmistoon sekä saada mahdollisen menestymisen myötä myös nimeä kuvaajana. Käytännössä kilpailut ovat se ”helpoin” tie kansainvälistyä. Kilpailut myös kilpailuhenkiselle kuvaajalle ovat tehokas keino kehittyä ja pitää ammattitaitoa yllä. Kilpailu tapahtumat ovat myös loistava keino verkostoitua kollegoiden kanssa, mistä itse nautin erityisen suuresti.

Itse löysin kilpailut vasta vuosi sitten ja kovaksi yllätykseksi olen pärjännyt osallistumissani kilpailuissa varsin hyvin. Heti ensimmäisenä vuonna sain finaalipaikan Wildlife sarjassa ja tänä vuonna samaisesta sarjasta irtosi pronssi mitali. Landscape sarjoissa tuli finaalipaikan lisäksi myös kunniamaininta.

Välissä kilpailin euroopan tasolla FEB kisassa, joissa aivan finaaliin en yltänyt, mutta kuvat kahmivat merittejä jopa seitsämän kuvan verran, lisäksi ottamani muotokuva ylsi kansainvälisessä kilpailussa opiskelija sarjassa myös finaaliin saakka.

Mikäli olet kiinnostunut kilpailuista voin antaa muutaman vinkin millä pääset alkuun;

Valitse oikea kilpailu
Samat kuvat pärjäävät eri kisoissa eri tavoin, kannattaa tutustua kilpailun aikaisempiin vuosiin minkä tyylisillä kuvilla siellä on mahdollisuus menestyä.

Kilpailun säännöt
Nämä kannattaa lukea läpi ja säilyttää raakatiedosto ulottuvilla, se täytyy kilpailukuvista löytyä.

Tarkista ja viimeistele kuva
Kilpailu on kova ja pisteiden erot pieniä, joten kuvan tulee olla viimeistelty, teknisen onnistumisen lisäksi sääntöjen puitteissa.

Osallistu rohkeasti
Aina kannattaa yrittää, toki kilpailu on melko kallista, joten taustatyö tässä vaiheessa on hyvä olla tehtynä.

Ota vastaan palaute
Tuomariston palaute on ehdottomasti kilpailujen paras anti. Tuomaristo katsoo ja arvioi kuvaa monelta kantilta, mikä taasen auttaa kuvaajaa näkemään kuvansa uudessa valossa.

Jatka kuvaamista, kävi kilpailuissa niin tai näin
Kilpailu menestyksestä voi haaveilla ja uneksia mutta se vaatii myös omistautumista, valmistautumista ja kovan työn tekemistä. Kilpailut tarjoavat oivan mahdollisuuden näyttää taitonsa maailmalle, joten tartu kameraasi ja lähde mukaan seikkailuun.

Oma kilpailu menestys tuli melko puun takaa ja olen siitä erittäin iloinen, toki takana on vuosien kova työ ja lukemattomien kertojen epäonnistuminen kuvaustilanteissa. Parhaat kuvat olen ottanut vuosien saatossa melkein aina täällä Pohjois-Karjalassa, osan jopa ihan kotona, joten merta edemmäs kalaan ei tarvitse aina lähteä.